Dag 17: Taxonomy

Vandaag gaan we kijken naar de Taxonomie (In het Engels Taxonomy). De taxonomie binnen Drupal wordt gebruikt om een categorisering aan te brengen in je nodes. Voor dit specifieke voorbeeld ga ik verschillende categorieën maken en nieuwsberichten koppelen aan een categorie.

Taxonomy, Vocabulary, Terms

Deze termen moet je je als volgt voorstellen: je taxonomie is de inrichting van je huis en je woordenlijst (in het Engels Vocabulary) is een kast in je huis. In een kast heb je kleren. Elk kledingstuk is dan een term.

Zoals het in een huis mogelijk is om meerdere kledingkasten te hebben is het binnen je taxonomie mogelijk om meerdere woordenlijsten te houden. Je kan in een kast ook meerdere kledingstukken kwijt zoals je in een woordenlijsten meerdere termen kan plaatsen.

Je taxonomie (de inrichting van je huis) zit standaard al in Drupal maar is nu leeg. Tijd om wat kasten (woordenlijsten) in elkaar te timmeren en vol te stoppen met kledingstukken (termen).

Vocabulary en Terms aanmaken

Ga in de backend naar ‘Structuur’ en kies vervolgens ‘Taxonomie’.

Klik op Woordenlijst toevoegen. Je kan nu een naam en beschrijving invullen. Voor dit voorbeeld vul ik als naam Categorie in en bij de beschrijving ‘Categorieën voor nieuwsitems’. Klik op opslaan. Je gaat automatisch terug naar het woordenlijsten overzicht en je ziet nu jouw aangemaakte woordenlijst erbij staan. Naast de titel van jouw woordenlijst staan de volgende opties:

  • woordenlijst bewerken: hiermee kun je de titel of beschrijving van de woordenlijst aanpassen
  • termen weergeven: hier zie je alle termen en kun je de volgorde van de termen aanpassen
  • termen toevoegen: met deze optie kun je direct termen toevoegen en dat is precies wat we nu willen doen. Klik op deze optie.

Je kan nu een naam van de term invoeren en een beschrijving. Daarnaast kun je de relatie tussen de termen bepalen. Dit is handig wanneer je een hierärchie binnen je terms wil aangeven. Denk bijvoorbeeld aan de term ‘Auto’. Daaronder kun je dan weer termen van merken auto’s plaatsen zoals ‘Fiat’, ‘Ford’ of ‘Opel’. En onder de term ‘Fiat’ kun je weer types van dit merk plaatsen zoals ‘Punto’ en ‘Panda’. In dit voorbeeld gaan we hier echter geen gebruik van maken.

Ik maak een term aan genaamd ‘Onderhoud’ met de beschrijving ‘Alle nieuwsberichten over het onderhoud van de klantenportal.’ en de term ‘Features’ met de beschrijving ‘Alle nieuwsberichten over nieuwe features van de klantenportal.’

Nieuws inhoudstype aanpassen en veld ‘Categorie’ toevoegen

Ga naar Structuur en kies Inhoudstypen. Bij het inhoudstype Nieuws kies je rechts voor velden beheren. Onderaan bij Nieuw veld toevoegen vul je bij het label de naam van het nieuw aan te maken veld in, in dit geval ‘Categorie’.

Bij het volgende dropdown menu onder Veld kies je Referentie naar Term. Bij Widget kun je de keuze maken tussen de volgende opties:

  • Selectielijst: Dit handig wanneer een nieuwsitem maar één categorie kan hebben. Bij het invoeren van een nieuwsitem krijg je dan bij categorie een ‘Dropdown’ te zien.
  • Keuzevakjes/keuzerondjes: Wanneer een nieuwsitem meerdere categorieën kan hebben zijn keuzevakjes handiger. Je kan bij het invoeren van een nieuwsitem meerdere categorieën aanvinken.
  • Widget voor taxonomietermen met automatische aanvulling: Als je heel veel categorieën hebt zijn de selectielijst en keuzevakjes te onoverzichtelijk. Met deze optie krijg je bij het invoeren van een nieuwsitem bij de categorie een tekstveld. Wanneer je de eerste letters van een categorie invoert in dit tekstveld krijg je automatisch opties te zien die overeenkomen met de ingevoerde letters. Zo kun je op een snelle manier categorieën toevoegen.

Ik kies voor Selectielijst omdat onze nieuwsberichten maar één categorie kunnen hebben. Klik vervolgens op opslaan.

Bij het volgende scherm Veldinstellingen kies je bij Woordenlijst voor de woordenlijst die je wil koppelen aan de nieuwsitems. In dit geval is dat de woordenlijst die wel aangemaakt hebben, namelijk Categorie. Klik op Veldinstellingen indienen.

In het volgende veld krijg je nogmaals de optie om het label aan te passen of een helptekst in te voeren. Daarnaast is het mogelijk om een standaardwaarde voor de woordenlijst in te stellen. Helemaal onderaan kun je aangeven of er meerdere termen mogen worden meegegeven. Ik hoef hier verder niks aan te passen en klik daarom onderaan op Instellingen opslaan.

Nieuwsberichten (nodes) koppelen aan de juiste categorie (term)

We kunnen nu een nieuwsbericht aanmaken en deze koppelen aan de juiste categorie. Omdat we al een nieuwsbericht aangemaakt hebben zal ik deze bewerken en aan de juiste categorie koppelen. Ga naar Inhoud en druk op bewerken naast het nieuwsbericht dat je wil aanpassen, in dit geval ‘Voorbeeld nieuwsbericht’. Je kan nu bij Categorie een term kiezen en op deze manier koppel je de node aan de term.

Klik op opslaan en klik op de titel van het nieuwsitem wat je zojuist hebt aangepast. Je ziet nu dat er onder de body tekst de categorie getoond wordt.

Een bezoeker van je website kan hierop klikken en krijgt dat een overzicht van alle nieuwsitems die de categorie ‘Features’ hebben. Om te bepalen waar dit veld precies wordt weergegeven dien je de Weergave van het nieuws content type te aan te passen, zoals beschreven in dag 9.

Slot

Het taxonomie systeem binnen Drupal is zeer krachtig en je kan het eindeloos uitbreiden. Let echter wel op dat je niet teveel in hokjes probeert te stoppen want het kan snel onoverzichtelijk en verwarrend worden. Denk goed na over je taxonomie en vraag je bij elke woordenlijst of term die je aanmaakt af of het echt nodig is.

Morgen gaan we onze nodes opleuken met de What You See Is What You Get Editor! Hiermee kunnen we onze nieuwsberichten opmaken en afbeeldingen toevoegen binnen het nieuwsbericht.

Laatst gewijzigd op: