Dag 24: De laatste controles

Het is zover! Je website is helemaal klaar en je kan hem live zetten. Ho, wacht even. Om problemen te voorkomen is het verstandig om deze lijst met laatste controles even na te lopen.

Devel module uit?

De devel module wordt gebruikt door developers om een beter inzicht te krijgen in de werking van een Drupal omgeving. Het bezit diverse handige tools maar het is niet de bedoeling dat deze tools aan staan op een live omgeving. Niet alleen vormen ze op die manier een veiligeids risico, ook zorgt de devel module voor onnodig veel rekenkracht bij het laden van elke pagina.

Cache aan?

Caching maakt een hoop uit in de perfomance van je website. Op de performance dag heb je als het goed is deze al ingesteld. Heb je deze over geslagen of daarna de cache uit gezet. Zet hem dan alsnog aan. Niet alleen vinden je bezoekers een snelle website fijn, Google wordt hier ook blij van en beloont je met een betere positie in de Google zoek resultaten.

301 redirects?

Deze stap is alleen nodig als je overstapt van een oude website!

Je oude website bestaat uit allemaal urls maar je nieuwe website weer uit andere urls. Google en andere websites weten niet dat je een nieuwe website hebt gelanceerd en sturen daarom de bezoekers nog steeds naar de oude urls. Met als gevolg; 404 fouten. Bezoekers komen niet meer op de juiste content terecht, klikken weg en Google waardeert je website niet meer zoals voorheen. Het beste kun je daarom je oude urls, of in ieder geval de populairste of belangrijkste, doorverwijzen naar de nieuwe urls. Je kunt dit via het bestand .htaccess. Deze vind je terug in de root van je website. Door de regel:

redirect 301 /oud_url http://www.nieuwewebsite/nieuwurl

Te plaatsen in het bestand ( en natuurlijk de juiste urls erin te zetten )  kun je een permanente redirect maken. Je kunt dit ook doen vanuit Drupal zelf met de module: http://drupal.org/project/redirect Het nadeel van deze module is dat je per url de redirect moet invoeren. Een voordeel is dat het via een gebruikvriendelijke interface gaat.

XML sitemap?

Je kunt bij Google Webmaster Tools een xml sitemap file aanmelden. In deze file zitten alle urls van alle nodes die je graag bekend wilt maken bij Google. Google maakt hier graag gebruik van om op die manier een goed beeld te krijgen van al je content. De module XML Sitemap kan je helpen bij het aanmaken van deze sitemap file.

Contact formulieren?

Een simpele check, komen alle mails aan bij de juiste personen? Meestal tijdens de ontwikkelingfase worden test mail adressen ingevoerd.

Robots.txt?

Soms wordt bij een website in ontwikkeling bewust de Google bot tegengehouden, dit om te voorkomen dat Google per ongeluk de ontwikkel website indexeert. Dit wordt dan meestal gedaan door in de robots.txt file die je in de root van je website vindt. Een /disallow te plaatsen. Controleer of dat dit het geval is en zorg ervoor dat Google bij je content kan. De robots.txt van een standaard Drupal installatie hoort er zo uit te zien: http://api.drupal.org/api/drupal/robots.txt/7

Sef urls?

Zijn de sef urls voor alle nodes goed opgebouwd? Ga je eenmaal live met verkeerde urls dan zal Google deze indexeren en wordt het een chaos als je na een paar dagen of weken alsnog de sef urls anders gaat inrichten. Denk dus nog even na over de juiste structuur en controleer of deze goed doorgevoerd wordt.

Google Analytics code?

Bij een nieuwe website is het natuurlijk interessant om vanaf dag 1 te meten wat het bezoek doet. En heb je een nieuwe website gemaakt die de oude vervangt? Dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je de juiste GA ( Google Analytics ) code gebruikt die ook in de oude website aanwezig was. Op die manier kun je goed zien wat je nieuwe website doet ten op zichte van de oude website.

Anonymous heeft rechten om nodes aan te maken?

Zoals je nu al weet kun je in Drupal een hoop met rechten. Er kan dus ook een hoop “open” staan. Controleer daarom voor de zekerheid dat de niet-ingelogde gebruiker, ook wel “anomymous” genoemd, geen rechten heeft die hij eigenlijk niet zou moeten hebben. Zoals het aanpassen van nodes, users of comments.

Laatst gewijzigd op: