Dag 3: Drupal installeren

Je hebt de laatste versie van Drupal gedownload, een webserver die aan alle eisen voldoet en de FTP plus database gegevens binnen handbereik? Mooi, dan ben je nu klaar om Drupal te installeren.

De website openen

Open jouw internet browser en ga naar het adres van jouw Drupal website*. De installatie van Drupal 7 zal dan automatisch in het scherm verschijnen**. Het installatieproces bestaat uit 6 stappen die we stap voor stap met je doorlopen.

*Als je de Drupal bestanden in een submap hebt geplaatst en geen forward hebt ingesteld dien je de volledige url in te voeren, bijvoorbeeld http://www.mijndomeinnaam.nl/mijndrupalsubmap/.

**Mocht je een blanco pagina krijgen (evt. in combinatie met de download van een *.php bestand) dan betekent dit waarschijnlijk dat PHP niet is ingeschakeld. Neem hiervoor contact op met jouw hostprovider.

Stap 1: Profiel selecteren

In het eerste scherm wordt gevraagd of we Drupal willen installeren met het standaard of het minimale profiel geactiveerd. Het standaard profiel installeert, in tegenstelling tot het minimale profiel, een aantal gangbare modules en vult de website met een menu en een voorbeeld bericht. Voor deze eerste installatie raden wij aan om voor het standaard profiel te kiezen. Maak je keuze en klik op save and continue.

Stap 2: Taal selecteren

Selecteer Nederlands (Dutch) en ga verder naar de volgende stap. Let op, het downloaden van de vertaling kan enige tijd duren. Staat de Nederlandse taal er niet bij? Controleer of de stappen onder het kopje “Nederlandse vertaling” correct zijn uitgevoerd, zie dag 2 (de correcte locatie van het *.po bestand is /profiles/standard/translations/)

Stap 3: Controles

Nu wordt het nog even spannend. In dit scherm controleert de setup of de webserver aan alle eisen voldoet om Drupal te kunnen draaien en te installeren. Wanneer alles groen is gekleurd kun je doorgaan met de installatie. Is er iets rood gekleurd? Lees dan nog even door.

De instellingen Web server, PHP, PHP extensions, Database support en PHP memory limit hebben betrekking op de webserver. Is een van deze instellingen rood dan voldoet de webserver niet aan de minimale eisen. Hiervoor zou je contact moeten zoeken met je hosting bedrijf.

De PHP Register Globals controle kleurt rood wanneer deze is ingeschakeld. Om de veiligheid van Drupal te waarborgen moet de instelling 'PHP Register Globals' uitgeschakeld zijn. Via de klantenportal van jouw hosting bedrijf kun je de 'PHP Register Globals' meestal zelf uitschakelen. Kom je er niet uit neem dan contact met hun op.

Wanneer de File system een fout geeft, bijvoorbeeld dat de folder "sites/default/files" niet bestaat, zul je opnieuw moeten controleren of je de rechten van de folder "sites/default" correct hebt gewijzigd, zoals gisteren beschreven in de voorbereiding onder het kopje Rechten instellen van het configuratiebestand. Ook als Settings file een fout geeft zul je opnieuw moeten controleren of alles goed is gegaan tijdens deze stap in de voorbereiding. Indien de rechten 100% correct zijn ingesteld en deze foutcode nog steeds verschijnt kun proberen om de rechten van de "sites/default" folder en het "settings.php" bestand tijdelijk op CHMOD 777 te zetten.

Voor overige fouten verwijzen we je weer naar Google of de documentatie op Drupal.org. Mocht je er dan nog niet uitkomen plaatst dan hieronder een reactie met je probleem zodat iemand van ons of een aardige bezoeker je verder kan helpen.

Stap 4: Database gegevens invoeren

Voor deze stap wordt gevraagd om de database gegevens in te voeren die je hebt ontvangen van jouw webhost. Bovenaan selecteer je het database type. Dit is afhankelijk van jouw webserver, in de meeste gevallen kun je kiezen voor MySQL, MariaDB or equivalent. Vervolgens voer je de rest van jouw database gegevens in en ga je verder naar de volgende stap.

Mocht de database host niet gevonden worden, vul deze dan handmatig in. Klik hiervoor op geavanceerde opties. In het veld database host voer je i.p.v. 'localhost' het correcte adres in (bijvoorbeeld database.mijndomeinnaam.nl).

Stap 5: Het werkt! Het werkt!

We kunnen nu achterover leunen terwijl Drupal automatisch wordt geïnstalleerd. Als alles goed gaat komen we vanzelf bij de laatste stap van de installatie.

Stap 6: Afronding

Resten ons alleen nog wat administratieve zaken. Je kunt in dit venster een naam opgeven voor de website (die op een later tijdstip altijd nog gewijzigd kan worden). Ook maak je een eerste gebruiker aan waarmee je straks kunt inloggen in het Drupal administratie gedeelte. Vul tot slot de correcte tijd en land instelling in en je bent klaar!

De aangemaakte gebruiker heeft volledige administratie rechten en kan dus later ook andere gebruikers aanmaken. Tip: vergeet niet je wachtwoord en gebruikersnaam ergens op te schrijven.

Gefeliciteerd!

Ik hoop dat je zonder al te veel kleerscheuren door de tutorial van vandaag bent gekomen. Veel mensen haken bij de installatie van een CMS systeem af als ze tegen ogenschijnlijk onverklaarbare problemen aanlopen. Er zijn dan ook genoeg onderdelen waarop iets kan mislopen, vooral de webserver kan roet in het eten gooien. Gelukkig voldoen de meeste webservers tegenwoordig aan de minimale eisen, mede door de groei in populariteit van CMS systemen. Ook de klassieke spelfout kan alles stopzetten terwijl jij met de handen in het haar zit. Hopelijk is dit alles je bespaard gebleven en kunnen we je feliciteren met jouw eerste Drupal website. Vragen? Tips voor anderen? Meld het ons!

Laatst gewijzigd op: