Dag 7: Content types aanmaken

Op deze dag gaan we onze eerste content types toevoegen, laten we gelijk beginnen.

Structuur

Om een nieuw content type (in het nederlands: inhoudsstype) toe te voegen, log je in op de website en kies je bovenaan in de menu balk voor structuur.

Je ziet hier een lijst met verschillende opties zoals menu’s, taxonomie, views en inhoudstypen. Alle deze onderdelen hebben te maken met de opbouw van je website, het fundament. Wanneer we een huis zouden bouwen dan zou je onder 'structuur' bepalen waar de muren zich bevinden, hoeveel verdiepingen het huis telt, etc. Alles wat hierna komt heeft te maken met de inrichting. Natuurlijk kun je het huis achteraf uitbreiden en verbouwen, maar het is efficiënter om het gelijk goed te doen zodat je niet de muurtjes hoeft af te breken van een kamer die al helemaal is ingericht.

Kies op de structuurpagina voor inhoudstypen.

Diensten content type aanmaken

We zien dat er al twee content types zijn gemaakt: Basispagina en Artikel. Hier gaan we nu eerst Diensten aan toevoegen.

Klik bovenaan de lijst op Inhoudstype toevoegen. In het volgende scherm kun je een aantal globale instellingen invoeren.

Als eerste vullen we als naam uiteraard 'Diensten' in. In het veld eronder kun je als beschrijving iets invullen om voor gebruikers duidelijk te maken waar dit content type voor is bedoeld, dit is optioneel en niet zichtbaar voor bezoekers.

Het menu onderaan bestaat uit meerdere tabbladen. In het eerste tabblad, instellingen inzendingsformulier, bepaal je de titel van de pagina wanneer een gebruiker een Dienst aanmaakt of verandert. Ook dit krijgen bezoekers niet te zien. Hier vul je iets in als "Dienst aanmaken of wijzigen".

In het tabblad publicatie-opties bepalen we of een dienst standaard wel of niet wordt gepubliceerd nadat deze wordt opgeslagen. Dat mag want diensten zijn openbaar. Maar aangeraden op de voorpagina mag uitgevinkt worden zodat nieuwe diensten niet tussen de nieuwsberichten worden geplaatst.

Door naar weergave-instellingen. We willen niet dat de auteur en de publicatie datum wordt getoond. Vink dit uit.

Bij reactie-instellingen geven we aan dat het reactie formulier verborgen moet zijn. Zouden we reacties op “gesloten” zetten dan kan er, afhankelijk van het thema, een tekst onder een dienst verschijnen in de trant van “reacties zijn gesloten”, en dat willen we niet.

Onder menu-instellingen kunnen we aangeven of er voor een toegevoegde dienst een link mag worden aangemaakt in het hoofdmenu. Je mag hier alles uitvinken. In een later stadium gaan we ervoor zorgen dat er een link komt in het menu naar een diensten pagina.

Klik nu onderaan de pagina op inhoudstype opslaan.

Het diensten content type staat nu in de lijst en zouden we nu naar Inhoud > inhoud toevoegen gaan, dan hebben we de mogelijkheid om een nieuwe dienst aan te maken.

Mits gebruikers beheerder toegangsrechten hebben kunnen ze altijd een aantal van deze instellingen, zoals de publicatie-, menu- en reactie- instellingen, per individuele node nog aanpassen.

Factuur content type aanmaken

Op dezelfde manier zoals we het diensten content type hebben gemaakt gaan we nu een factuur content type aanmaken. Dit moet geen probleem vormen, aangezien alle instellingen bijna hetzelfde zijn (op titels en beschrijvingen na, uiteraard).

In dit geval geef je onder publicatie instellingen aan dat een factuur standaard niet gepubliceerd is, ook aangeraden op de voorpagina mag je uitvinken.

Slot

Nou, dat stelde niet zoveel voor. We hebben nu ons Drupal huis voorzien van extra “kamers”. Maar op dit moment lijken deze kamers qua vorm wel erg veel op elkaar. Zou je nu een factuur of een dienst aanmaken dan krijg je precies dezelfde formulieren te zien, die alleen maar een titel en een body veld bevatten. Morgen gaan we hier verandering in brengen door onze content types van nieuwe, eigen velden te voorzien.

Laatst gewijzigd op: